Przemysłowe sprawy

Archiwum: żywność

żywność

W jaki sposób nasze myślenie o przechowywaniu pożywienia zostało zrewolucjonizowane przez nowoczesne wynalazki

Przechowywanie żywności, a zwłaszcza produktów łatwo psujących się, od wieków było sporym wyzwaniem dla ludzkości. Na początku dziejów musiano najprościej w świecie pożreć wszystko natychmiast, czyli zaraz po upolowaniu zwierzyny, a ewentualnymi pozostałościami uraczyć hieny. Później poznano konserwujące właściwości soli, a w dawnych dworkach szlacheckich cześć produktów przechowywano w chłodnych piwnicach albo obkładano je lodem.

Wytrzymały magazyn to dobre zabezpieczenie wytwarzanych produktów

Jeśli wytwarzamy żywność, lub jakieś części, coś co musimy mieć ciągle w zapasie, żeby mieć szansę zadowolić kontrahenta, to na pewno dobrze prędzej należy pamiętać o tym, żeby mieć przy własnej hali produkcyjnej magazyn. Tak żebyśmy mieli gdzie trzymać nadwyżki produkcyjne zanim kontrahent się po nie zgłosi. Pewnie że im ten magazyn będzie znaczniejszy oraz jednocześnie im lepiej będzie zaplanowany, tym większa będzie pewność, iż zmieścimy w nim wiele własnych przedmiotów.