Przemysłowe sprawy

Najlepsze opakowania dla gastronomii

Opakowania na pizze możemy podzielić na zasadnicze 2 rodzaje. Zdecydowanie najczęściej spotykane w Polsce są kartony w kształcie kwadratu a także w kształcie trapezu. Te pierwsze cechują się tym, że posiadają podwójne ścianki jak również i niezmiernie mocną tekturę.

Takie właściwości gwarantują solidności a także niezawodności. Jak wiadomo nie wszystkie kartony dobrze znoszą przewożenie gorącej pizzy. Opakowania w tej specyficznej branży muszą radzić sobie z wyższymi temperaturami. Ponadto standardowe opakowanie na pizze ma za zasadnicze zadanie dodatkowo zachowywać jej optymalne ciepło na dłużej.

pizza

Podobne zastosowania mają specjalne opakowania w kształcie trapezu. W zasadzie nie sposób znaleźć jakieś duże różnice. Przede wszystkim chodzi o estetykę. Na obu rodzajach popularne jest dodawanie nadruków, których zadaniem jest efektywne zareklamowanie danej pizzerii. Do ich wydruku trzeba użyć specjalistycznych metod. Nadruki wykonywane są głównie takimi technikami jak: offset, flexo a także sito. One zdają się być najwłaściwsze. Niezmiernie zbliżoną charakterystykę mają opakowania cateringowe.

W dzisiejszej dobie wszechobecnej konkurencji, opakowania cateringowe są elementem, który przeważy o tym, że potencjalny nabywca postawi właśnie na tą firmę, która troszczy się o to, aby jej produkty miały odpowiednią oprawę, odróżniającą się poczuciem estetyki. Opakowania do cateringu dedykowane są do przeróżnych ciast jak i dań. Między innymi opakowania na torty wykonane są z reguły w mocnego papieru. Opakowanie (zobacz również ekologiczne pojemniki jednorazowe) takie nie jest klejone, tylko składane na zaczepy. Dzięki temu rozwiązaniu jest ono proste i eleganckie. Jest to optymalny wariant, który powoduje, że dane opakowanie jest komfortowe jak i bezpieczne.

Opakowania wykonane z litego kartonu na ogół mają rączkę, która dodaje elegancji. Opakowania cateringowe tego gatunku wykorzystywane są do cateringu przy ważnych eventach. Następnym wariantem jest opakowanie piętrowe, które jest bardziej nastawione na zapewnienie naszym potrawom czy też ciastom bezpieczeństwa w czasie przewożenia z jednego miejsca w drugie.

Więcej: