Przemysłowe sprawy

Jak przechować żywność przez długi okres? Prowadzisz swoją knajpę? Sprawdź, jak nie marnować żywności!

Jeżeli prowadzisz własną knajpę, niewątpliwie wiesz doskonale, jak wiele jedzenia marnuje się na co dzień. Nawet jeżeli wydaje Ci się, że wszystkie porcje poszczególnych potraw masz skrupulatnie obliczone, jednak gastronomia jest na tyle nieprzewidywalnym biznesem, iż właściwie każdego dnia właściwie wszystko może wywracać się do góry nogami. Jak sobie z tym poradzić?

Kłopoty z przechowywaniem jedzenia w restauracjach
Z jednej strony z pewnością nie chcesz mówić gościom, że nie ma jakiejś potrawy, z drugiej natomiast zakupienie zbyt dużej ilości składników, które później mogą nie zostać przerobione spowoduje realne straty – bez wątpliwości doskonale znasz ten dylemat. Jeśli chcesz go uniknąć, musisz opracować dobry system przechowywania żywności w swojej restauracji.

Najmocniej polecanym sposobem przechowywania jedzenia, który zwykle nie powoduje żadnych strat w jakości, bez wątpliwości jest zamrażanie żywności. W Twojej knajpie bez wątpienia musi się więc znaleźć zamrażarka niskotemperaturowa, dzięki której będziesz mógł naprawdę wiele zaoszczędzić – warto zobaczyć. Jeżeli Twój kucharz będzie pewny, że danego składnika jest zbyt wiele i nie zdąży go wydać przed jego zepsuciem się, po prostu włoży go do zamrażarki i ustawi odpowiednio regulator temperatury (sprawdź tutaj: sprawdzony regulator temperatury). To bez wątpliwości jeden z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności.

Co jeszcze
Staraj się, aby Twoja karta nie była zbyt obszerna – to właściwie zawsze gwarancja świeżości żywności.

Jeśli żywo pasjonuje Cię analizowana w tym artykule sprawa, to dodatkowo zobacz ofertę w serwisie (http://autokasacjaklecko.pl/sprzedaz-uzywanych-czesci). Z pewnością odnajdziesz w niej coś atrakcyjnego dla siebie.

Na dodatek wykorzystuj z pomysłem resztki z jednego dania do przygotowania – wówczas niewątpliwie nic się nie zmarnuje.